Ποιες περιοχές παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.
Έκρηξη ζήτησης για κατοικία σημείωσαν κάποιες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όπως είναι το Ψυρρή, το Θησείο, το Μοναστηράκι, την Πλάκα, την Ακρόπολη και το Μετς, γύρω στα τέλη της δεκαετίας 1990 και στις αρχές 2000, την περίοδο που έκαναν την εμφάνισή τους οι καινούργιοι τότε σταθμοί του μετρό.
Στις μέρες μας οι τιμές στην αγορά των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς η ζήτηση, λόγω καλών αποδόσεων, παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, σε αντίθεση με την προσφορά, που είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Σίγουρα η κρίση που έφερε η πανδημία έχει βάλει σε αναμονή κάποιες συναλλαγές όμως, το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό. Έτσι, όσοι επιδιώκουν να τοποθετηθούν στα ακίνητα αναζητούν περιοχές με προοπτικές ανάπτυξης και διαμερίσματα σε τιμές που κινούνται στα επίπεδα των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Γενικότερα η ύπαρξη μετρό, σύμφωνα με τους ειδικούς, διασφαλίζει τη ζήτηση, είτε πρόκειται για ενοικίαση είτε για πώληση ενός διαμερίσματος, ανεξάρτητα αν οι κατοικίες βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο. “Οι συνοικίες που διαθέτουν στάση μετρό και δεν βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, πρωταγωνιστούν στη ζήτηση“, όπως εξηγεί μεσίτης.
Στις συγκεκριμένες περιοχές, που στερούνται σημαντικής προσφοράς, μπορεί κάποιος να αναζητήσει ένα διαμέρισμα σε τιμές που ξεκινούν από 900 έως 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε συνάρτηση με την τοποθεσία, τον όροφο και την περίπτωση ανακαίνισης.
“Οι περιοχές που είναι σε εγγύτητα με το μετρό όχι μόνον προσελκύουν ισχυρό αγοραστικό ή μισθωτικό ενδιαφέρον, αλλά, σε περίπτωση που είναι υποβαθμισμένες, αναγεννιούνται και αστικοποιούνται. Στο πλαίσιο αυτό, η Ακαδημία Πλάτωνος θα αποτελούσε επενδυτική επιλογή για μικρομεσαίους επενδυτές, ενώ το Αιγάλεω προσελκύει ζήτηση όχι μόνο επειδή διαθέτει σταθμό μετρό, αλλά και λόγω των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που βρίσκονται στο προάστιο“, εξηγεί ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, επικεφαλής του Μεσιτικού Οργανισμού Ακίνητα Πόλις και αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας.
Η επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά με μήκος 7,6 χλμ. και έξι νέους σταθμούς, από τους οποίους οι τρεις (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια) παραδόθηκαν σε λειτουργία πριν από μερικές ημέρες, δημιουργεί νέες συνοικίες.
Σήμερα, ιδίως στη συνοικία που βρίσκεται κοντά στην Ιερά Οδό, την Αγία Βαρβάρα, οι ζητούμενες τιμές των διαμερισμάτων είναι, σε πολλές περιπτώσεις, κάτω από 850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε Κορυδαλλό και Νίκαια οι ζητούμενες τιμές ξεκινούν από 500 ευρώ ανά τ.μ., με βάση τον βαθμό ανακαίνισης και την τοποθεσία. Όσον αφορά τους υπόλοιπους τρεις σταθμούς σε Μανιάτικα, Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο, εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 θα έχουν παραδοθεί σε λειτουργία, με τους επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες στις εν λόγω περιοχές, ιδίως στα Μανιάτικα, καθώς το κέντρο του Πειραιά, όπου θα βρίσκονται οι άλλοι δύο σταθμοί, προσελκύει ήδη σημαντική ζήτηση.
Παράλληλα, στο προάστιο όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας οι συνοικίες που γειτνιάζουν με τις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά, λόγω της αξιοποίησης των συγκεκριμένων ακινήτων από την κοινοπραξία εταιρειών Grivalia-Dimand.
Τέλος, σημειώνεται ότι πρόσφατα υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της αναδόχου κοινοπραξίας των εταιρειών Dimand-Prodea και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) και η σύμβαση παραχώρησης για την αναβάθμιση του πύργου Πειραιά, που είναι έργο της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Capital