Είναι πλέον γεγονός πως έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών προς τις ελληνικές εξοχικές κατοικίες. Αν και η πανδημία υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας στην ολοκλήρωση πολλών συναλλαγών το 2020, η ζήτηση είναι τέτοια που οι τιμές δεν επηρεάστηκαν αρνητικά, τάση που κατέστη εμφανής και στην αγορά κύριας κατοικίας.

Με βάση το τελευταίο Παρατηρητήριο Αξιών Θερινών Εξοχικών Κατοικιών της εταιρείας πιστοποιητικών εκτιμητών Geoaxis Property & Valuation Services, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 καταγράφεται μέση ετήσια αύξηση των τιμών κατά 5,2%, αλλά και σχεδόν 7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, δείγμα ότι οι αξίες συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό.

Η μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, εντοπίζεται στην Κέα (Τζια) με 7,9%, με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης να αγγίζει πλέον τα 1.845 ευρώ/τ.μ., από 1.710 ευρώ/τ.μ. που βρισκόταν πριν από ένα χρόνο. Μεγάλη αύξηση με 6,6% σημειώνουν και τα εξοχικά στη Μύκονο, με το μέσο κόστος να αγγίζει τα 2.375 ευρώ/τ.μ., από 2.230 ευρώ/τ.μ. Στην Πάρο η μέση άνοδος διαμορφώνεται σε 5,9%, με τις τιμές να αγγίζουν τα 1.935 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, από 1.830 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Στη Σαντορίνη η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται σε 1.850 ευρώ/τ.μ. (δεν υπολογίζονται τα μοναδικά ακίνητα σε σημεία όπως η Καλντέρα), καταγράφεται μικρή αύξηση κατά 1%, ενώ στην Κύθνο η αύξηση διαμορφώνεται σε 4,4%, καθώς η μέση τιμή είναι στα 1.420 ευρώ/τ.μ.

Ο Γιάννης Ξυλάς, επικεφαλής της Geoaxis, αναφέρει: «Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της χρονικά βαθύτερης ανάλυσης στην οποία προχωρήσαμε τα τελευταία 9 χρόνια. Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ακινήτων, οι θερινές εξοχικές κατοικίες δείχνουν μια αξιοσημείωτη σταθερότητα τόσο στη φάση της πτώσης όσο και στη φάση της ανόδου. Ειδικότερα, το επίπεδο των τιμών σήμερα υπολείπεται μόλις κατά 5,63% του αντίστοιχου επιπέδου του δεύτερου τριμήνου του 2013 στα πέντε νησιά που παρακολουθούμε». Μάλιστα, στην περίπτωση της Μυκόνου, η απόσταση έχει πλέον εκμηδενιστεί, καθώς οι σημερινές τιμές είναι πλέον παρόμοιες με εκείνες του 2013, με την απόκλιση να είναι μόλις 0,75%. Στον αντίποδα, οι τιμές στην Κύθνο παραμένουν 11,6% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2013.

Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες Κυκλάδες, με εξαίρεση ίσως την Πάρο, σύμφωνα με την ανάλυση της Geoaxis.

Κατά τη διάρκεια του 2020, όταν κατέστη εμφανές ότι θα ήταν δύσκολο να ολοκληρωθούν πολλές αγοραπωλησίες, ένα αυξανόμενο ποσοστό κατοικιών εισήλθε σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης. Ωστόσο, από τον φετινό Μάρτιο και μετά, η τάση αυτή βαίνει μειούμενη, καθώς έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες για την άνοδο των πωλήσεων.

 

Πηγή: Kathimerini.gr