Από το 2018 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2021 καταγράφεται αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 30%-32% στην Αθήνα, κατά 21%-25% στη Θεσσαλονίκη, κατά 9%-14% στις άλλες μεγάλες πόλεις και κατά 10%-16% στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη του νέου ανοδικού κύκλου στον οποίο έχουν εισέλθει αρκετές περιοχές, ιδίως όμως τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα από τη σημαντική αυτή άνοδο τιμών, οι κατοικίες παραμένουν φθηνότερες από 22% έως και 35% (ανάλογα την περιοχή) σε σύγκριση με το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2007, σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, επιστημονικό σύμβουλο της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Solum Property Solutions.

Στη νέα κανονικότητα της αγοράς ακινήτων παρατηρούνται δυνάμεις που ωθούν την αγορά ανοδικά και άλλες που δρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο. Για παράδειγμα, από τη μία πλευρά παρατηρείται αυξημένη ζήτηση κι επομένως ανοδική πορεία των τιμών στις λιγοστές νέες οικοδομές, που επιπλέον βρίσκονται κατά κανόνα σε καλά σημεία. Από την άλλη πλευρά, η πανδημία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, εξέλιξη που δεν επιτρέπει σε μεγάλο ποσοστό της μεσαίας τάξης να προγραμματίσει την αγορά κατοικίας και έτσι στρέφεται στο ενοίκιο.

Επιπλέον, αν και οι τράπεζες δίνουν περισσότερα στεγαστικά δάνεια, πολλοί παραμένουν διστακτικοί λόγω της αρνητικής εμπειρίας που έχει μεσολαβήσει με τα κόκκινα δάνεια.

«Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο με δύο βασικές τάσεις, οι οποίες καθοδηγούν τις τιμές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Αυτές οι δύο τάσεις θα δημιουργήσουν μια νέα βάση τιμών, η οποία θα ποικίλλει ανάλογα με την πόλη, την τοποθεσία, το μέγεθος του ακινήτου, την ποιότητα και την κατάστασή του, την παλαιότητα και τα άλλα χαρακτηριστικά του», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Ζήτηση καταγράφεται και για παλαιότερες κατασκευές, εφόσον βρίσκονται σε καλές θέσεις και έχουν το κατάλληλο μέγεθος κι εφόσον η τιμή είναι λογική, με δεδομένο ότι ο αγοραστής θα διαθέσει και χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του ακινήτου, σύμφωνα με τον ίδιο. Επίσης, οι κατοικίες στις πόλεις που θα εξακολουθήσουν να έχουν φοιτητές θα παρουσιάζουν σταθερή ζήτηση, εφόσον δεν θα μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών.

Ανοδικές τάσεις θα συνεχίσουν να παρατηρούνται και στις τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών στα διεθνούς φήμης νησιά της χώρας, όπως για παράδειγμα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κέρκυρα και Πάρο. Ζήτηση για εξοχικά θα παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από ανθρώπους που προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων. Σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας θα συνεχίσει να καταγράφεται ζήτηση για εξοχικά ή για ακίνητα που να είναι αξιοποιήσιμα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, από Αγγλους, Γερμανούς, Ρώσους, Κινέζους, Ισραηλινούς και Αραβες.

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται και μια σταθερή τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Από το 2014 μέχρι φέτος, η αύξηση αγγίζει το 90%. Ωστόσο, σε σχέση με το 2007, οπότε η αγορά ακινήτων βρισκόταν στο απόγειό της, ο σημερινός ρυθμός έκδοσης οικοδομικών αδειών παραμένει χαμηλότερος κατά 69%.

Πηγή: kathimerini.gr