Η αγορά εξοχικής κατοικίας φαίνεται να παρουσιάζει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από Ευρωπαίους και Αμερικάνους. Σύμφωνα με τον Λευτέρη Ποταμιάνο, Πρόεδρο Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών- Αττικής, πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας.

Για πολλούς είναι ένα μέσο για να διαφοροποιήσουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό. Για άλλους, είναι ένας τρόπος να επιτύχουν καλύτερη απόδοση της επένδυσής τους από αυτή που θα μπορούσαν να βρουν στις χώρες καταγωγής τους. Επιπλέον, πολλοί ξένοι επενδυτές ελκύονται από τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα που προσφέρει η αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα σε σύγκριση με μετοχές και άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις που μπορεί να είναι ασταθείς.

Η πλειοψηφία των αγοραστών βιλών στην Ελλάδα είναι από ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Αυτοί οι αγοραστές ελκύονται από το ηλιόλουστο κλίμα της Ελλάδας, τις όμορφες παραλίες και τον χαλαρό τρόπο ζωής. Γενικά βλέπουν την αγορά μιας βίλας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους θερινούς προορισμούς ως μια καλή επενδυτική ευκαιρία και έναν τρόπο εξασφάλισης μιας δεύτερης κατοικίας για διακοπές και συνταξιοδότηση.

Μάλιστα, πολλά μέλη της ελληνικής διασποράς, ιδιαίτερα όσοι ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία, έχουν επενδύσει σε ελληνικά ακίνητα τα τελευταία χρόνια κυρίως στον τόπο καταγωγής τους. Βλέπουν την αγορά μιας βίλας στην Ελλάδα ως έναν τρόπο να επανασυνδεθούν με τις ρίζες τους και να εξασφαλίσουν ένα δεύτερο σπίτι για διακοπές και συνταξιοδότηση. Πολλοί από αυτούς τους αγοραστές ενδιαφέρονται επίσης για την ανακαίνιση παραδοσιακών ελληνικών σπιτιών και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, παρά την άνοδο των τιμών οι τιμές των εξοχικών κατοικιών παραμένουν ακόμη σε προσιτά επίπεδα. Επίσης, παρατηρείται ότι οι τιμές για την αγορά σπιτιού σε θερινό προορισμό μπορεί τα τελευταία χρόνια να σημείωσαν αύξηση, ωστόσο η αύξηση αυτή ήταν αρκετά μικρότερη από την άνοδο που σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων στα αστικά κέντρα και ειδικά στην περιφέρεια Αττικής.

Σήμερα οι τιμές για την αγορά μονοκατοικίας σε 12 δημοφιλή νησιά της χώρας (ανεξαρτήτως παλαιότητας) διαμορφώνονται ως εξής: Στην Κέρκυρα οι τιμές κυμαίνονται στα 2.600 ευρώ ανά τ.μ, στην Κεφαλλονιά στα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό, στη Ζάκυνθο στα 2.350 ευρώ ανά τ.μ. και στην Λευκάδα στα 2.170 ανά τετραγωνικό.

Στην Πάρο όπου η ζήτηση για την αγορά εξοχικής κατοικίας είναι στα ύψη, οι τιμές διαμορφώνονται στα 4.800 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην Τήνο στα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Στα ίδια επίπεδα (2.950 ευρώ ανά τετραγωνικό), στη Νάξο.

Επίσης, στη Μυτιλήνη οι τιμές διαμορφώνονται στα 1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στη Χίο στα 1.900 ευρώ ανά τετραγωνικό και στην Ρόδο στα 1.950 ευρώ ανά τ.μ.

Τέλος, στα δύο κοντινά νησιά της Αθήνας, Σπέτσες και Ύδρα οι τιμές για την απόκτηση μονοκατοικίας διαμορφώνεται σε 3.500 ευρώ και 4.500 ευρώ αντίστοιχα.

Πηγή: Capital.gr