Σύμφωνα με έρευνες που αφορούν το εγχώριο Real Estate, η αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται από αρκετά καλές επενδυτικές προοπτικές. Σίγουρα, οι ανοδικές τάσεις που είχαν σημειωθεί πριν το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν ανακοπεί, ωστόσο δεν είναι λίγες οι εταιρείες που συνεχίζουν σταθερά τις επενδύσεις τους, χωρίς να παρουσιάζουν πτωτική τάση.

Συγκεκριμένα, τι προβλέπεται…

Σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο οι ρυθμοί ανάπτυξης του ελληνικού Real Estate αναμένονται αλματώδεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Hines Greece, Πωλ Γομόπουλο.

Ο Στέλιος Ζαββός, πρόεδρος της Orilina Properties, θεωρεί ότι η άνθιση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει οδηγήσει σε αξιοσημείωτες επενδύσεις στους αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους.

«Καθαρός νικητής» της πανδημίας είναι τα κέντρα δεδομένων, όπου μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon, η Microsoft και η Lamda Helix έχουν υλοποιήσει καλές επενδύσεις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χρυσικός, ιδρυτής της Grivalia.

Ο επικεφαλής της Πειραιώς Real Estate, Γ. Κορμάς, σημείωσε ότι εδώ και πολύ καιρό η θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς έχει στραφεί στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και με βάση αυτό το πλαίσιο πολύ σύντομα πρόκειται να λανσάρει μία νέα καινοτομία στην αγορά ακινήτων. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα δεν κατέρρευσαν, με την Πειραιώς Real Estate να έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει αξιοσημείωτες επενδυτικές ενέργειες, ακόμη και σε καιρό πανδημίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός, σημείωσε πως το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ έχει περιορισμένη έκθεση στην πανδημία, καθώς μόλις το 10% αυτού περιλαμβάνει ξενοδοχεία και ακίνητα λιανικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία διαθέτει επαρκή ρευστότητα που της επιτρέπει να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα και αν χρειαστεί θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου.

Ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας, τα σχέδια που στοχεύουν στην άντληση ρευστότητας μέσω των αγορών μετατέθηκαν χρονικά. Σε καλό επίπεδο βρίσκονται οι επενδύσεις αποθηκευτικών χώρων, ενώ τα ξενοδοχεία ενδέχεται να έχουν μπροστά τους έως δύο δύσκολα χρόνια. Παρόλα αυτά, θα εμφανίσουν ανάκαμψη τύπου V που συνεπάγεται σημαντική ζήτηση.

Τέλος, ο Τάσος Καζίνος, επικεφαλής της Trastor, δήλωσε ότι η εταιρεία υλοποίησε επενδύσεις 85 εκατ. ευρώ το 2020 σε αποθηκευτικούς χώρους και γραφεία, που ενίσχυσαν την αξία του χαρτοφυλακίου της σε περίπου 290 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Capital.gr