Σε ανοδική τροχιά φαίνεται να κινείται η αγορά κατοικίας, καθώς στο α’ τετράμηνο σημειώθηκε αύξηση κατά 61% στην αναζήτηση ακινήτων προς πώληση και κατά 30% προς ενοικίαση.

Περιζήτητες είναι, ως συνήθως, οι περιοχές στο κέντρο της Αθήνας που προσφέρουν μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα σε μια σαφή ένδειξη ότι τις τάσεις στην αγορά τις οδηγεί το φαινόμενο της τηλεργασίας που, όπως αποδεικνύεται, αποτελεί τη νέα καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζομένους.

Το έντονο ενδιαφέρον για ενοικίαση ή αγορά κατοικίας έρχεται να αντιστρέψει την εικόνα που διαμορφώθηκε το 2020, όταν, σύμφωνα με τον δείκτη ζήτησης (SDI Index) που επιμελείται το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos, παρατηρήθηκε πτώση της τάξεως του 8,3% στα ενοικιαζόμενα και 2,2% στα ακίνητα προς πώληση.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το τρέχον έτος η ζήτηση ακινήτων προς πώληση στην Αττική σημείωσε αύξηση κατά 65,2%, ενώ στα ακίνητα προς ενοικίαση, η αύξηση ήταν της τάξεως του 28,2%. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αύξηση στη ζήτηση ακινήτων στην Αττική διαδέχθηκε τη μείωση -5,2% στη ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση και -7,5% στη ζήτηση ακινήτων προς πώληση, η οποία είχε καταγραφεί το πρώτο τετράμηνο του 2020.

Σχετικά με τις δημοφιλέστερες περιοχές για την αγορά κατοικίας, ξεχωρίζουν τα βόρεια, τα νότια και τα ανατολικά προάστια της Αττικής. Στην κορυφή βρίσκεται το Μαρκόπουλο, ενώ ακολουθούν η Κηφισιά, η Νέα Μάκρη, η Βούλα και το Χαλάνδρι, με την πρώτη δεκάδα να συμπληρώνεται από τη Σαρωνίδα, τη Ραφήνα, την Αρτέμιδα, την Αγία Παρασκευή και την περιοχή Βάρης – Βάρκιζας.

Αντίστοιχα, οι δημοφιλέστερες περιοχές για ενοικίαση κατοικιών βρίσκονται μακριά από το κέντρο της Αθήνας, όπου προσφέρονται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας, βελτιωμένη ποιότητα ζωής και αρκετά πιο προσιτές τιμές. Έτσι, ξεχωρίζουν περιοχές όπως το Μαρκόπουλο, η Ραφήνα, η Σαρωνίδα, τα Καλύβια, τα Μέγαρα, ο Ωρωπός, το Ηράκλειο, το Λαύριο και η Κερατέα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Spitogatos, Δημήτρη Μελαχροινό, «είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι βλέπουμε ανάκαμψη τέτοιου βαθμού, εν μέσω πανδημίας, στην αναζήτηση ακινήτων στη χώρα μας το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σχέση με τη σχετικά μικρότερη μείωση που είχε παρατηρηθεί το 2020 για το αντίστοιχο διάστημα».

Η πανδημία ωστόσο φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά τις προτιμήσεις αυτών που αναζητούν ακίνητο. Βάσει των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Spitogatos και στις υπόλοιπες ιστοσελίδες του δικτύου μας, υπάρχει μια σαφής στροφή σε ζήτηση μεγαλύτερων κατοικιών. Επειδή αρκετοί είναι αυτοί που εργάζονται από το σπίτι ενδεχομένως να χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο για να απασχολούνται τα παιδιά τους, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αυξημένη ζήτηση σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Πηγή: kathimerini.gr